Kennisblog > Verdwijnen terugleverkosten als salderen wordt afgeschafd?
Verdwijnen terugleverkosten als salderen wordt afgeschafd?
De salderingsregeling verplicht energieleveranciers om teruggeleverde elektriciteit (bij zon) weg te strepen tegen geleverde elektriciteit (in de avond / winter).
Waarom kost de salderingsregeling energieleveranciers geld?
Omdat de prijs die energieleveranciers betalen per uur wordt vastgesteld, en deze uurprijs bij veel aanbod (zon) laag is en bij veel vraag (meestal in de avond) hoog is, kost dit energieleveranciers geld. Steeds meer geld, omdat de uurprijs op een zonnige middag door het groeiend aantal zonnepanelen steeds verder zakt, en de uurprijs in de avond door elektrificatie steeds verder stijgt. Kortom, lagere opbrengsten voor teruggeleverde stroom en hogere kosten voor het “gratis” weg te geven verbruik in de avond vanwege de salderingsregeling.

Betekent afschaffen van salderen ook afschaffen van terugleverkosten?
Na afschaffen van de salderingsregeling ontvangen consumenten een vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit overdag, die lager zal zijn dan de kosten voor verbruik in de avond. De energieleverancier hoeft dit prijsverschil niet meer te betalen en daarmee zullen de kosten gerelateerd aan teruggeleverde elektriciteit door huishouden voor energieleveranciers een stuk (40-60%) lager zijn.



Echter blijven er ook na het afschaffen van salderen kosten verbonden aan teruggeleverde elektriciteit. Er zijn namelijk steeds meer momenten waarop veel elektriciteit wordt teruggeleverd, terwijl er op dat moment geen behoefte aan is of deze teruglevering landelijk onbalans op het net veroorzaakt. Het elektriciteitsnet kan niet benodigde teruggeleverde stroom nu niet opslaan: hier wordt hard aan gewerkt maar de opslagcapaciteit van aan het net verbonden batterijen is nog klein.

Op deze momenten van overschot of onbalans zijn er daarom nog steeds kosten verbonden aan teruglevering, ook zonder salderen:
1 Op uren met veel aanbod (zon) en weinig vraag is de elektriciteitsprijs negatief. De verwachting is dat dit in 2026 8-10% van de tijd het geval zal zijn in Nederland (bron: ICIS Analytics).
2 Het onverwacht harder of zachter schijnen van de zon (of onverwachte pieken of dalen in totaal verbruik) geeft onbalans op het net. Energieleveranciers betalen onbalanskosten aan de landelijke netbeheerder Tennet voor het aandeel dat hun klanten hebben in deze onbalans.
3 Zowel de elektriciteitsprijs (1) als de onbalanskosten (2) moeten vooraf worden voorspeld door energieleveranciers om klanten een vaste prijs voor verbruik en teruglevering aan te bieden (een variabel contract betekent ook een vaste prijs voor meerdere maanden). Kortom, energieleveranciers lopen risico dat dit anders uitpakt dan maanden van tevoren voorspeld. Dit risico kost ook geld.

De algemene verwachting is dat deze “terugleverkosten” die overblijven na afschaffen van de salderingsregeling, zullen worden verwerkt in de terugleververgoeding die zonnepaneel bezitters ontvangen voor teruggeleverde stroom overdag.

Dit betekent dat na afschaffen van de salderingsregeling, de terugleverkosten zoals ze nu bestaan (met veel ingewikkelde en verschillende berekeningen per leverancier) waarschijnlijk ook zullen verdwijnen. En dat is goed nieuws, tarieven zijn dan weer transparant en te vergelijken. Wel zullen de groeiende kosten van teruglevering op momenten met overschot of onbalans alsnog worden afgerekend, via een lage vergoeding voor teruggeleverde stroom.